Ροή φρέκσου αέρα

Ένας αρκετά γεμάτος υγραντήρας θα πρέπει να αεριστεί τουλάχιστον μία φορά ανά δύο βδομάδες, ώστε να εφοδιάζεται ικανοποιητικά με φρέσκο αέρα (Δείτε επίσης αεροστεγές κλείσιμο).

συνέχεια στο “ιδανική θερμοκρασία”

Ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση πούρων

Μία θερμοκρασία από 18-21°C (64-70°F) κρίνεται καταλληλότερη. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, κάτω των 12°C (54°F), η επιθυμιτή διαδικασία ωρίμανσης των πούρων διαταράσσεται. Επομένως, τα κρύα κελάρια κρασιού είναι μόνο εώς ένα σημείο κατάλληλα για την αποθήκευση πούρων. Ακόμα χειρότερες είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Θερμοκρασίες άνω των 24°C (75°F) μπορόυν να οδηγήσουν στην προσβολή των πούρων από το σκουλήκι καπνού και στο να σαπίσουν. Για αυτό το λόγο, ο υγραντήρας δεν πρέπει ποτέ να εκτεθεί απευθείας στο ηλιακό φως.

συνέχεια στο “μέγιστη διάρκεια αποθήκευσης πούρων”

Μέγιστη διάρκεια αποθήκευσης πούρων

Τα πούρα μπορούν γενικότερα να αποθηκευτούν μέσα στον υγραντήρα για απεριόριστο χρονικό διάστημα, αρκεί να διατηρείται σταθερή η σχετική υγρασία στο 65-75% και να αερίζεται τακτικά. Τα πολυτελή πούρα υψηλής ποιότητας αναπτύσσουν ένα ιδιαίτερο άρωμα μετά από πολυετή αποθήκευση. Συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει μεγάλη παράδοση στην αποθήκευση πούρων με σκοπό την ιδανική ανάπτυξη των αρωμάτων του καπνού.

συνέχεια στο “τα πούρα ωριμάζουν;”

Τα πούρα ωριμάζουν με τον καιρό;

Πριν τα πολυτελή πούρα αποσταλούν στα καπνοπωλεία, θα πρέπει να ωριμάσουν για περίπου έξι μήνες στα εργοστάσια ή στις κλιματιζόμενες αποθήκες των προμηθευτών. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης πούρων, αυτή ή περίοδος ωρίμανσης φαίνεται να μην τηρείται πάντα τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, προτείνεται η αποθήκευση των πούρων μετά την αγορά για άλλους 3-6 μήνες στον υγραντήρα. Κατά τη διάρκεια παλαίωσης τα πούρα αναπτύσσουν ένα πιο λεπτό και ισορροπημένο άρωμα.

Μερικά πολυτελή πούρα αναπτύσσουν ένα ιδιαίτερα έξοχο άρωμα μετά από αρκετά χρόνια αποθήκευσης. Τελικώς, η διάρκεια αποθήκευσης των πούρων είναι καθαρά θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Θα πρέπει να συγκρίνετε τις αλλαγές στο άρωμα των αγαπημένων σας πούρων σε διαφορετικές διάρκειες αποθήκευσης, ώστε να καθορίσετε τον ιδανικό χρόνο παλαίωσης.

συνέχεια στο “πάντρεμα πούρων”

”Πάντρεμα” πούρων

Τα πούρα απορροφούν αρώματα από το περιβάλλον τους. Δεν απορροφούν μόνο το άρωμα της ξύλινης εσωτερικής επένδυσης του υγραντήρα, αλλά και τα αρώματα άλλων πούρων που φυλάσσονται στον ίδιο υγραντήρα. Διαχωριστικά χρησιμοποιούνται στους υγραντήρες ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η αρωματική αλληλεπίδραση. Ωστόσο, για να αποτραπεί οποιαδήποτε μεταφορά αρωμάτων, τα πούρα θα πρέπει να φυλάσσονται σε διαφορετικούς υγραντήρες ή σε συρταρωτούς υγραντήρες, όπου τα πούρα μπορούν να αποθηκεύονται μέσα στα αρχικά τους κουτιά.

Κάποιοι λάτρεις των πούρων πάντως, εκτιμούν την ανάμιξη των αρωμάτων των αγαπημένων τους πούρων και συνεπώς αποθηκεύουν επίτηδες πούρα διαφορετικής μάρκας στον ίδιο υγραντήρα για αρκετούς μήνες. Γενικά ωστόσο, η αποθήκευση πούρων με διαφορετικής βαρύτητας αρώματα (συγκεκριμένα, πούρα με προέλευση από διαφορετικές χώρες) θα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η, όχι και τόσο καλαίσθητη, φύλαξη των πούρων μαζί με την πλαστική τους συσκευασία ή εναλλακτικά η αποθήκευση των πούρων στα αρχικά τους κουτιά και μέσα σε μεγάλους συρταρωτούς υγραντήρες, μπορεί να αποτρέψει τη μεταφορά αρωμάτων εξίσου καλά. Το καινοτόμο διαχωριστικό σύστημα της σειράς υγραντήρων adorini deluxe επιτρέπει τον αποτελεσματικό διαχωρισμό των πούρων διαφορετικού τύπου και παράλληλα εκμεταλλεύεται άριστα τον αποθηκευτικό χώρο μέσα στον υγραντήρα.

συνέχεια στο “πρέπει να αλλάζεται η θέση των πούρων στον υγραντήρα σε τακτική βάση;”

Πρέπει να αλλάζεται η θέση των πούρων στον υγραντήρα σε τακτική βάση;

Η ανομοιόμορφη κατανομή της υγρασίας μέσα στον υγραντήρα είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Ειδικά σε υγραντήρες που ο αριθμός των πούρων αγγίζει σχεδόν το μέγιστο της χωρητικότητάς τους και σε μεγάλους συρταρωτούς υγραντήρες, το επίπεδο υγρασίας είναι ψηλότερο σε μικρή απόσταση από το σύστημα ύγρανσης. Συνεπώς, τα πούρα που αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρέπει να μετακινούνται σε άλλη θέση κάθε 1-3 μήνες.

Η σειρά υγραντήρων adorini deluxe έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή στην ιδανική ροή του αέρα μέσα στον υγραντήρα ώστε να επιτευχθεί ίση κατανομή της υγρασίας και ομοιόμορφες συνθήκες αποθήκευσης. Καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως οι μοναδικές ραβδώσεις αερισμού στο κάτω μέρος και στα πλαϊνά τοιχώματα του υγραντήρα, αλλά και η ειδική δομή των συρταριών με επιπλέον ανοίγματα αερισμού επιτρέπουν την βέλτιστη κυκλοφορία του αέρα μέσα στον υγραντήρα και ομαλές συνθήκες χωρίς να απαιτείται η αλλαγή θέσης των πούρων.

συνέχεια στο “αφαίρεση πλαστικού περιτυλίγματος”

Πρέπει το πλαστικό περιτύλιγμα των πούρων να αφαιρείται πριν τοποθετηθούν στον υγραντήρα;

Το πλαστικό περιτύλιγμα προστατεύει τα πούρα από την απώλεια υγρασίας κατά τη μεταφορά. Μέσα στον υγραντήρα ωστόσο, η πλαστική μεμβράνη έχει μάλλον αρνητική επίδραση στην διατήρηση του ιδανικού επιπέδου υγρασίας. Εάν τα πούρα τοποθετηθούν στον υγραντήρα μαζί με το πλαστικό περιτύλιγμα, καλό θα είναι το πλαστικό να ανοιχτεί στα δύο άκρα, ώστε να διασφαλιστεί η κυκλοφορία του αέρα. Το αν το πλαστικό θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι, είναι επίσης θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Από τη μία, η αφαίρεση του πλαστικού διευκολύνει την επιθυμητή διαδικασία παλαίωσης του πούρου αλλά είναι και προτιμότερο από αισθητικής απόψεως. Από την άλλη, η διατήρηση του πλαστικού περιτυλίγματος προστατεύει τα πούρα από την ανάμιξη αρωμάτων από τους καπνούς των διαφορετικών πούρων. Επομένως, εάν δεν είναι επιθυμητή η ανάμιξη των αρωμάτων και δεν υπάρχει διαχωριστικό στον υγραντήρα, τότε η αποθήκευση των πούρων στον υγραντήρα μαζί με το πλαστικό περιτύλιγμα ίσως αποτελεί μία λύση.

Τα πολυτελή πούρα διατίθενται στην αγορά πολλές φορές με περιτύλιγμα από ισπανικό κέδρο. Τελικώς, και εδώ υφίσταται θέμα προσωπικών προτιμήσεων, για το εάν θα πρέπει να διατηρηθεί το περιτύλιγμα κέδρου, το οποίο ενισχύει το άρωμα κέδρου των πούρων, ή να αφαιρεθεί πριν από την τοποθέτηση των πούρων στον υγραντήρα.

συνέχεια στα συχνά προβλήματα στην αποθήκευση πούρων και η λύση τους: “μούχλα”