Μούχλα

Τα ανοιχτόχρωμα στίγματα που σχηματίζονται στα πούρα μπορούν να έχουν δύο αιτίες. Εάν τα στίγματα έχουν ανοιχτό γκρι χρώμα, υφή σκόνης και μπορούν εύκολα να σκουπιστούν με ένα πανί, τότε είναι απλώς αποτέλεσμα της κανονικής διαδικασίας παλαίωσης των πούρων και δεν επηρεάζουν το άρωμα των πούρων.

Εάν όμως, τα στίγματα δημιουργούν κρούστα και έχουν πρασινομπλέ χρώμα, τότε τα πούρα έχουν προσβληθεί από τη μούχλα. Η μούχλα μπορεί να σχηματιστεί όταν τα πούρα φυλάσσονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα υγρασίας. Σε αυτή τη περίπτωση τα πούρα πρέπει να αφαιρεθούν και ο υγραντήρας να καθαριστεί προσεκτικά με ένα στεγνό πανί. Το σύστημα ύγρανσης θα πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά με ζεστό νερό και εφόσον υπάρχει μούχλα επάνω στο σύστημα ύγρανσης, θα πρέπει να αντικατασταθεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξανατοποθετηθούν τα μουχλιασμένα πούρα στον καθαρό υγραντήρα.

συνέχεια στο “σκουλήκι καπνού”

Προσβολή από το σκουλήκι καπνού (Lacioderma)

Η προσβολή των πούρων από το σκουλήκι του καπνού εμφανίζεται κατά κύριο λόγο όταν τα πούρα φυλάσσονται σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Τα πούρα έχουν προσβληθεί από το σκουλήκι εάν διακρίνετε μικρές οπές στα εξωτερικά φύλλα των πούρων. Κατά τη διάρκεια της δίμηνης ζωής τους, τα σκουλήκια μπορούν να φτάσουν τα 5 χιλ. σε μέγεθος. Όλα τα πούρα που έχουν προσβληθεί θα πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα από των υγραντήρα και τα υπόλοιπα να εξεταστούν σχολαστικά για πιθανή παρουσία σκουληκιών.

Μετά από το διαχωρισμό των προσβεβλημένων πούρων και τον καθαρισμό του υγραντήρα, τα υπόλοιπα πούρα μπορούν να ξανατοποθετηθούν στον υγραντήρα με ασφάλεια. Για να εξασφαλιστεί ότι δεν έχουν επιζήσει κάποια σκουλήκια μέσα στα πούρα, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη για μερικές ημέρες. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι τα πούρα είναι προστατευμένα από τις οσμές του περιβάλλοντος. Αφού καταψυχθούν, τα πούρα πρέπει να αποψυχθούν σταδιακά ώστε να μην σπάσουν τα φύλλα του καπνού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα πούρα δεν θα πρέπει να τοποθετηθούν ποτέ στην κατάψυξη λόγω των υπερβολικά χαμηλών επιπέδων υγρασίας!

συνέχεια στο “υπερβολικά χαμηλή υγρασία”

Υπερβολικά χαμηλή υγρασία

Εάν τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ χαμηλά μέσα στον υγραντήρα, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το υγρόμετρο είναι σωστά ρυθμισμένο σύμφωνα με τη μέθοδο του διαλύματος αλατιού, ότι το σύστημα ύγρανσης έχει αναπληρωθεί με το διάλυμα προπυλενικής γλυκόλης (εφόσον χρησιμοποιείτε σύστημα ύγρανσης σφουγγαριού) και ότι το εσωτερικό του υγραντήρα είχε υγρανθεί επαρκώς πριν τη πρώτη χρήση.
  • Μπορείτε να γεμίσετε το σύστημα ύγρανσης με απιονισμένο νερό.
  • Εάν η πτώση της υγρασίας εμφανιστεί μετά από μεγάλη χρονική διάρκεια χρήσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει χαλάσει το σύστημα ύγρανσης. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείται νερό βρύσης, οι πόροι του σφουγγαριού μπορεί να φράξουν, ενώ με την η υπερβολική χρήση προπυλενικής γλυκόλης, η επιφανειακή κρούστα μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω απορρόφηση του απιονισμένου νερού.

Η πτώση των επιπέδων υγρασίας αμέσως μετά την τοποθέτηση ξερών πούρων στον υγραντήρα είναι φυσιολογική. Μετά από μερικές μέρες, η υγρασία στον υγραντήρα θα σταθεροποιηθεί. Επίσης, το άνοιγμα του υγραντήρα προκαλεί την πτώση της υγρασίας μέσα σ’αυτόν για μικρό χρονικό διάστημα.

Οι αποκλίσεις μερικών ποσοστιαίων μονάδων από το 70% δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τις επεξηγήσεις που αφορούν στην ακρίβεια της μέτρησης υγρασίας (Δείτε επίσης το ”ακρίβεια υγρόμετρου”).

συνέχεια στο “υπερβολικά υψηλή υγρασία”

Υπερβολικά υψηλή υγρασία

Εάν η υγρασία στον υγραντήρα είναι υπερβολικά υψηλή, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Σιγουρευτείτε ότι το υγρόμετρο είναι σωστά ρυθμισμένο σύμφωνα με τη μέθοδο του διαλύματος αλατιού, ότι το σύστημα ύγρανσης έχει αναπληρωθεί με το διάλυμα προπυλενικής γλυκόλης (εφόσον χρησιμοποιείτε σύστημα ύγρανσης σφουγγαριού) και ότι το εσωτερικό του υγραντήρα είχε υγρανθεί επαρκώς πριν τη πρώτη χρήση.
  • Αφορά μόνο συστήματα ύγρανσης σφουγγαριού: Εάν δεν έχετε γεμίσει το σύστημα ύγρανσης με διάλυμα προπυλενικής γλυκόλης, τότε ίσως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε.

Οι αποκλίσεις μερικών ποσοστιαίων μονάδων από το 70% δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τις επεξηγήσεις που αφορούν στην ακρίβεια της μέτρησης υγρασίας (Δείτε επίσης το ”ακρίβεια υγρόμετρου”).

συνέχεια στο “ο υγραντήρας εκκρίνει ρετσίνι”

Ο υγραντήρας εκκρίνει ρετσίνι

Τα ειδικά έλαια που υπάρχουν στο ξύλο του ισπανικού κέδρου μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό ρετσινιού στην επιφάνεια του ξύλου. Αυτό συμβαίνει ιδιαιτέρως όταν, αντιθέτως με το ξύλο που χρησιμοποιείται στους υγραντήρες της adorini, το ξύλο δεν έχει στεγνώσει επαρκώς πριν την κατασκευή του υγραντήρα. Το ρετσίνι είναι πολύ κολλώδες και μπορεί να αφαιρεθεί συνήθως με ασετόν.

Τα σημεία που εμφάνισαν ρετσίνι θα πρέπει να τριφτούν με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο. Αυτή η διαδικασία καθαρισμού θα πρέπει να επαναληφθεί 2-3 φορές, ιδιαίτερα όταν υπάρχει παχιά επένδυση κέδρου. Το κολλώδες ρετσίνι δεν επηρεάζει την ποιότητα των πούρων, ωστόσο μπορεί να βλάψει τα εξωτερικά φύλλα καπνού εάν τα πούρα έρθουν σε άμεση επαφή με το ρετσίνι.

Μετά τη χρήση του καθαριστικού (ασετόν), ο υγραντήρας θα πρέπει να αεριστεί πολύ καλά πριν τοποθετηθούν τα πούρα πάλι σ’αυτόν.

συνέχεια στο “επαναφορά ξερών πούρων”

Επαναφορά ξερών πούρων

Η αποθήκευση των ξερών πούρων μέσα στον υγραντήρα μπορεί να τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση. Ωστόσο, η αύξηση της υγρασίας θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Μετά από περίπου δύο μήνες φύλαξης μέσα σε έναν περιποιημένο υγραντήρα, τα πούρα θα πρέπει να έχουν επανέλθει. Τα ξερά πούρα πρέπει να χειριστούν με προσοχή. Είναι πολύ ευαίσθητα και μπορούν να σπάσουν εύκολα.

συνέχεια στο “απαλλαγείτε από ενοχλητικές οσμές”

Πώς να απαλλαγείτε από ενοχλητικές οσμές μέσα στον υγραντήρα

Μετά τη χρήση απορρυπαντικών, οι μυρωδιές τους μπορεί να παραμείνουν στον υγραντήρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση απορρυπαντικών μέσα στον υγραντήρα προτείνεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Για να απαλλαγείτε από τις οσμές μπορείτε να δοκιμάσετε το εξής:

Πρώτον, ο υγραντήρας θα πρέπει να ανοιχτεί και να αεριστεί πολύ καλά.

Εάν αυτό δεν βοηθήσει και οι οσμές δεν εξαφανιστούν μετά από μερικές ημέρες, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ποτήρι με ουίσκι ή κονιάκ στον υγραντήρα και να τον κλείσετε. Προσοχή: Αυτό θα επηρεάσει το άρωμα του υγραντήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα! Μερικοί λάτρεις των πούρων προσθέτουν επίτηδες μερικές σταγόνες ουίσκι ή κονιάκ στο υγρό του συστήματος ύγρανσης ώστε να τελειοποιήσουν το άρωμα των πούρων.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους πελάτες του HumidorDiscount για τις συμβουλές και τις προτάσεις τους.

συνέχεια στην επιλογή υγραντήρων του Humidordiscount.Com