Είναι πάντα προτιμότερος ο ισπανικός κέδρος

Κυρίως τρία είδη ξύλου χρησιμοποιούνται για την εσωτερική επένδυση υγραντήρων:

 • Ισπανικός κέδρος (με διαφορά το δημοφιλέστερο)
 • Αμερικανικός (ή καναδέζικος) κόκκινος κέδρος
 • Μαόνι Ονδούρας

Ο ισπανικός κέδρος προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα (ο βοτανικός όρος είναι “cedrela odorata”):

 • Προστασία από σκουλήκια καπνού – λόγω των ειδικών αρωματικών χαρακτηριστικών του κέδρου
 • Μεγάλη απορροφητικότητα υγρασίας – αυτό εξασφαλίζει την διατήρηση ενός σταθερού κλίματος μέσα στον υγραντήρα και αποτρέπει την δημιουργία μούχλας
 • Υποστηρίζει την διαδικασία παλαίωσης των πούρων
 • Θετική επίδραση στη γεύση των πούρων

Ο ισπανικός κέδρος δεν προέρχεται από την Ισπανία όπως θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, αλλά εισάγεται γενικά από την Βραζιλία και από άλλες χώρες της νότιας και κεντρικής Αμερικής. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να σχηματιστεί ρετσίνι στην επιφάνεια του ξύλου (Δείτε επίσης: Ο υγραντήρας εκκρίνει ρετσίνι). Ο κίνδυνος σχηματισμού ρετσινιού μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν το ξύλο έχει στεγνώσει προηγουμένως καλά.

Ο αμερικανικός κόκκινος κέδρος είναι υποδεέστερος του ισπανικού κέδρου όσον αφορά την απορροφητικότητα υγρασίας και αναδίδει πιο έντονη οσμή. Μερικοί κατασκευαστές υγραντήρων χρησιμοποιούν αμερικανικό κέδρο λόγω του χαμηλότερου κόστους και του μηδενικού κινδύνου σχηματισμού ρετσινιού. Συγκεκριμένα όμως όταν τα πούρα αποθηκεύονται για μεγάλες περιόδους αποκτούν έντονο άρωμα ξύλου, κάτι που γενικά δεν είναι επιθυμητό.

Το μαόνι Ονδούρας έχει απορροφητικότητα υγρασίας συγκρίσιμη με τον ισπανικό κέδρο και συγχρόνως λιγότερο έντονη οσμή. Δυστυχώς όμως η απωθητική επίδραση στα σκουλήκια και η επιρροή στο επιθυμητό άρωμα των πούρων δεν είναι τόσο καλή όσο στον ισπανικό κέδρο.

Το ξύλο της εσωτερικής επένδυσης είναι προτιμότερο να μην είναι επεξεργασμένο.

Για την μακροχρόνια αποθήκευση πούρων θα πρέπει να προτιμηθούν υγραντήρες που έχουν επένδυση ισπανικού κέδρου.

Όλοι οι υγραντήρες της adorini είναι κατασκευασμένοι αποκλειστικά με εσωτερική επένδυση ισπανικού κέδρου.

συνέχεια στο “καπλαμά; ή μασίφ ξύλο”

Κατασκευή με επένδυση από καπλαμά ή με μασίφ ξύλο;

Βασικά υπάρχουν δυο διαφορετικές επιλογές για την κατασκευή υγραντήρων:

 • Πάνω σε μια βάση από κόντρα πλακέ, το εσωτερικό της οποίας επενδύεται με καπλαμά από ισπανικό κέδρο και με εξωτερική πρόσοψη από καπλαμά κάποιου σκληρού ξύλου (συνήθως κερασιά).
 • Ολόκληρο το κουτί κατασκευασμένο από μασίφ ξύλο που επενδύεται εσωτερικά με ισπανικό κέδρο (μερικές φορές ο υγραντήρας είναι κατασκευασμένος εξολοκλήρου από μασίφ ισπανικό κέδρο χωρίς καμία εσωτερική επένδυση).

Αντίθετα με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, οι υγραντήρες από μασίφ ξύλο δεν είναι απαραίτητα ανώτεροι από υγραντήρες με εσωτερική επένδυση από καπλαμά. Η υψηλή τιμή του υλικού για υγραντήρες από μασίφ ξύλο υπερβαίνει συνήθως κατά πολύ το κόστος για την σημαντικά πιο πολύπλοκη κατασκευή των υγραντήρων με επένδυση από καπλαμά. Καθώς η υγρασία μέσα στον υγραντήρα είναι πολύ μεγαλύτερη από την εξωτερική υγρασία, το εσωτερικό ξύλο διαστέλλεται και ασκεί πίεση στα τοιχώματα του υγραντήρα.

Εδώ οι υγραντήρες με επένδυση από καπλαμά έχουν το πλεονέκτημα ότι το εσωτερικό κόντρα πλακέ διαστέλλεται λιγότερο με την αύξηση της υγρασίας. Έτσι ασκούνται μικρότερες πιέσεις στο εσωτερικό του υγραντήρα, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρωγμές και παραμορφώσεις στο καπάκι του υγραντήρα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της κατασκευής με επένδυση από καπλαμά είναι ότι τα γυαλιστερά βερνίκια για τελείωμα μπορούν να εφαρμοστούν καλύτερα σε επενδύσεις από σκληρό ξύλο.

Οι υγραντήρες από μασίφ ξύλο ισπανικού κέδρου είναι πιο ευάλωτοι σε χτυπήματα και ζημιές καθώς το ξύλο είναι πολύ μαλακό. Όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, ο ισπανικός κέδρος είναι πολύ μαλακός και αυτό περιορίζει την γυαλάδα και την αντοχή του εξωτερικού βερνικιού. Για αυτούς τους λόγους η κατασκευή υγραντήρων με κόντρα πλακέ έχει επικρατήσει επί της κατασκευής με μασίφ ξύλου.

συνέχεια στο “αεροστεγές κλείσιμο”

Πρέπει ο υγραντήρας να κλείνει αεροστεγός;

Οι υγραντήρες πρέπει να κλείνουν αρκετά καλά ώστε να μπορεί να διατηρηθεί ένα σταθερό επίπεδο εσωτερικής υγρασίας.

συνέχεια στο “γυάλινο ή ξύλινο καπάκι”

Γυάλινο ή ξύλινο καπάκι;

Για την αποθήκευση πούρων που θα καταναλωθούν μέσα σε λίγους μήνες, οι υγραντήρες με γυάλινο ή ξύλινο καπάκι είναι εξίσου κατάλληλοι. Ωστόσο, αν τα πούρα προορίζονται για παλαίωση αρκετών ετών, οι υγραντήρες με ξύλινο καπάκι πρέπει να προτιμηθούν αδιαμφισβήτητα. Όταν χρησιμοποιείτε υγραντήρες με γυάλινο καπάκι, αποφύγετε την απευθείας έκθεσή του στο ηλιακό φως.

Εκτεταμένη διάρκεια αποθήκευσης θα μπορούσε να προκαλέσει ξεθώριασμα στα εκτεθειμένα πούρα. Πάραυτα, οι υγραντήρες με γυάλινο καπάκι πλεονεκτούν συγκριτικά με τους υγραντήρες με ξύλινο καπάκι στο ότι ανοίγονται λιγότερο συχνά και παραμένουν ανοικτοί για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Ως εκ τούτου μπορεί να διατηρηθεί πιο σταθερή η εσωτερική υγρασία. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για υγραντήρες σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία.

Οι γυάλινες πόρτες σε συρταρωτούς υγραντήρες δεν έχουν καμία αρνητική επίδραση στην αποθήκευση πούρων, αρκεί τα πούρα να αποθηκεύονται στις αρχικές τους συσκευασίες. Έχοντας υπόψιν την τοποθέτηση του συρταρωτού υγραντήρα, η γυάλινη πόρτα δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένη ποτέ απευθείας στο ηλιακό φως.

συνέχεια στο “ποιοτικά κριτήρια υγραντήρων”

Ποιοτικά κριτήρια υγραντήρων

Πρόσφατα, ο μέσος όρος τιμών για υγραντήρες μειώθηκε σημαντικά. Πολλοί αγοραστές είναι αναποφάσιστοι λόγω των τεράστιων αποκλίσεων στις τιμές που υπάρχουν στην αγορά, ιδιαίτερα επειδή διαφορετικά μοντέλα υγραντήρων μοιάζουν πολλές φορές αρκετά στην εμφάνιση.

Πρώτα απ’όλα, ποιά είναι τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας υγραντήρας; Βασικά, ο υγραντήρας πρέπει να είναι σε θέση να διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας περίπου στο 70% και να διατηρεί ομοιογενείς μικροκλιματικές συνθήκες στα διάφορα μέρη στο εσωτερικό του υγραντήρα.

Αυτή η βασική λειτουργία του υγραντήρα καθορίζεται από τα εξής κριτήρια:

 • Χρήση ενός επαρκούς και αποτελεσματικού συστήματος ύγρανσης. Ενεργά ηλεκτρονικά συστήματα ύγρανσης όπως το adorini cigar heaven αποτελούν την καλύτερη επιλογή εδώ. Μεταξύ των παθητικών υγραντήρων, συστήματα ύγρανσης με βάση τα πολυμερή πρέπει να προτιμηθούν έναντι μοντέλων με βάση το σφουγγάρι.
 • Η εσωτερική επένδυση από ισπανικό κέδρο απορροφά υγρασία καλά και διασφαλίζει σταθερές μικροκλιματικές συνθήκες. Εκτός από την χρήση του κατάλληλου τύπου ξύλου από ισπανικό κέδρο, το πάχος του ισπανικού κέδρου είναι κρίσιμο. Συνηθισμένες επενδύσεις ισπανικού κέδρου με μικρό πάχος των 1-2 χιλ. δεν επιτρέπουν την πλήρη εκμετάλλευση των ωφέλιμων χαρακτηριστικών του ισπανικού κέδρου.
 • Ροή αέρος μέσα στον υγραντήρα. Η κατασκευή του εσωτερικού του υγραντήρα και ο σχεδιασμός των συρταριών πρέπει να επιτρέπει την ελεύθερη ροή του αέρα σε όλα τα μέρη του εσωτερικού του υγραντήρα. Η ανεπαρκής ροή του αέρα είναι ένα ελάττωμα υγραντήρων όλων των επιπέδων τιμών.

Επιπλέον, η ποιότητα ενός υγραντήρα καθορίζεται και από τα εξής κριτήρια:

 • Οι μεντεσέδες πρέπει να είναι ανθεκτικοί και να διασφαλίζουν ευκίνητη λειτουργία χωρίς τριβές για πολλά χρόνια. Σε ποιοτικούς υγραντήρες χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση μεντεσέδες τεταρτημορίου.
 • Χρήση ενός υγρόμετρου ακριβείας. Υγρόμετρα που βασίζονται σε μηχανισμό τρίχας είναι προτιμότεροι από αυτούς που βασίζονται σε μηχανισμό μεταλλικού ελάσματος.
 • Αντοχή της ξύλινης βάσης του υγραντήρα. Μια ανθεκτική βάση υγραντήρα βελτιώνει τη μόνωση του υγραντήρα και συμβάλλει σημαντικά προς μια ποιοτικά ανώτερη κατασκευή.
 • Ποιότητα του βερνικιού και της εφαρμογής του.

Στο σχεδιασμό των πολυτελών υγραντήρων deluxe της adorini έχει αναζητηθεί η καλύτερη λύση για καθένα από τα παραπάνω κριτήρια. Συνδυάζοντας τα πιο εκλεπτυσμένα εξαρτήματα, ποιοτικά υλικά και καινοτόμο κατασκευαστικό σχεδιασμό, η σειρά adorini deluxe θέτει ποιοτικά πρότυπα στην κατασκευή υγραντήρων και καταδεικνύει ότι οι υγραντήρες υψηλής ποιότητας δεν είναι απαραίτητο να κοστίζουν μια περιουσία.

συνέχεια στο “σύστημα ύγρανσης: ιδανικό επίπεδο υγρασίας”