Το μυστικό του κατάλληλου υγρού ή η μαγική επίδραση της προπυλενικής γλυκόλης

Παρακαλώ σημειώστε ότι τα συστήματα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς, όπως το σύστημα ύγρανσης deluxe premium της adorini, μπορούν να αναπληρωθούν μόνο με απιονισμένο νερό.  Επομένως, οι παρακάτω οδηγίες αναφέρονται μόνο σε παραδοσιακούς υγραντήρες σφουγγαριού.

Τα εξής δύο υγρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το γέμισμα συστημάτων ύγρανσης σφουγγαριού:

  • Απιονισμένο νερό (πωλείται σε σουπερμάρκετ, καταστήματα με είδη αυτοκινήτου, φαρμακεία, κ.τ.λ.)
  • Ειδικό διάλυμα, που αποτελείται από 50% προπυλενική γλυκόλη και 50% απιονισμένο νερό

Η προπυλενική γλυκόλη είναι ένα άχρωμο και αβλαβές υγρό, το οποίο έχει δύο εξαιρετικά ευνοϊκά χαρακτηριστικά για τη χρήση σε υγραντήρες. Πρώτον, ο σχηματισμός μούχλας αλλά και βακτηριδίων αποτρέπεται ενεργά. Δεύτερον, η προπυλενική γλυκόλη δημιουργεί μία λεπτή κρούστα στην επιφάνεια του συστήματος ύγρανσης, η οποία απορροφά υγρασία όταν αυτή ξεπερνά το επίπεδο του 70% και απελευθερώνει υγρασία όταν πέσει κάτω από το 70%. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα ύγρανσης καθίσταται αυτορυθμιζόμενο και σταθεροποιεί αυτόματα την υγρασία στο ιδανικό επίπεδο που είναι περίπου 70%. Μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες στην αρχή, μέχρι η προπυλενική γλυκόλη να σχηματίσει μια τέτοια επιφανειακή κρούστα και να φτάσει στο ιδανικό επίπεδο υγρασίας.

Η προπυλενική γλυκόλη είναι επίσης γνωστή ως 1,2-προπανεδιόλη. Πάντως, δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με την αιθυλενική γλυκόλη (που αναφέρεται συχνά απλώς ως γλυκόλη)! Η καθαρότητα της προπυλενικής γλυκόλης πρέπει να ικανοποιεί τους κανονισμούς ασφαλείας φαρμάκων και τροφίμων.

Το απιονισμένο νερό πλεονεκτεί σε σχέση με το απλό νερό βρύσης στο ότι προστατεύει το σύστημα ύγρανσης από το σχηματισμό αλάτων και μούχλας. Το συνηθισμένο νερό βρύσης περιέχει ιχνοστοιχεία, τα οποία ενδεχομένως φράξουν τους πόρους του σφουγγαριού του συστήματος ύγρανσης. Επιπλέον, το νερό της βρύσης περιέχει χλωρίνη και βακτηρίδια, που μπορεί να επηρεάσουν το άρωμα μέσα στον υγραντήρα αλλά και να οδηγήσουν στο σχηματισμό μούχλας.

συνέχεια στο “γέμισμα – πόσο συχνά”