Σύστημα ύγρανσης με σφουγγάρι ή ακρυλικό πολυμερές

Μέχρι προσφάτως, όλοι τα συστήματα ύγρανσης χρησιμοποιούσαν τον ίδιο απλό μηχανισμό. Ήταν όλοι εξοπλισμένοι με ένα πλαστικό ή μεταλλικό περιτύλιγμα που περιείχε ένα σφουγγαράκι για σύστημα ύγρανσης. Ο πιο γνωστός κατασκευαστής αυτών των συστημάτων ύγρανσης ήταν η γαλλική εταιρεία Credo. Ως εκ τούτου, ο όρος Credo (κρέντο) χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τα συστήματα ύγρανσης που βασίζονται σε σφουγγάρι. Εφόσον η κατασκευή αυτών των αντικειμένων δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αντιγράφηκαν σύντομα από κατασκευαστές στην νοτιοανατολική Ασία που προσέφεραν τα συστήματα ύγρανσής τους προς ένα κλάσμα της τιμής των συστημάτων ύγρανσης της Credo με αντίστοιχη λειτουργία. Όταν χρησιμοποιείτε σύστημα ύγρανσης με σφουγγάρι, προτείνεται η χρήση ειδικού διαλύματος προπυλενικής γλυκόλης, που βελτιώνει τις ιδιότητες των συστημάτων ύγρανσης σφουγγαριού.

Κατά τα τελευταία έτη, οι κατασκευαστές πειραματίζονταν με εναλλακτικά συστήματα ύγρανσης. Δυστυχώς αυτό ήταν ορισμένες φορές εις βάρος των καταναλωτών, καθώς ακόμα και αναγνωρισμένοι κατασκευαστές υγραντήρων προσέφεραν κακοσχεδιασμένα συστήματα που δεν άντεξαν στο χρόνο. Εν τέλη, μόνο οι υγραντήρες που βασίζονται στο ακρυλικό πολυμερές έχουν επικρατήσει στους διάφορους κατασκευαστές υγραντήρων ως εναλλακτική για τους υγραντήρες σφουγγαριού που ακόμα κυριαρχούν. Όταν χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο πολυμερές, έχουν το πολύ θετικό πλεονέκτημα να διατηρούν τη σχετική υγρασία περίπου στο 70-72%. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πάντα η βεβαιότητα ότι χρησιμοποιείται το κατάλληλο πολυμερές στα συστήματα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς. Το υψηλής τεχνολογίας ακρυλικό πολυμερές μέσα στο σύστημα ύγρανσης μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες υγρού. Πρέπει να γεμίζεται μόνο με απιονισμένο νερό. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το επίπεδο υγρασίας μέσα σε έναν καινούριο υγραντήρα με σύστημα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς σταθεροποιείται αφού περάσουν περίπου δύο μέρες.

Σε γενικές γραμμές τα συστήματα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή δεδομένου του ότι διατηρούν ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας και απαιτούν λιγότερη επιτήρηση και συντήρηση από το χρήστη. Επιπλέον, ο κίνδυνος της βακτηριδιακής επιμόλυνσης είναι μικρότερος σε συστήματα ύγρανσης πολυμερούς από ότι σε συστήματα ύγρανσης σφουγγαριού. Πάραυτα, ο κίνδυνος της βακτηριδιακής επιμόλυνσης δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς, σε αντίθεση με ότι υποστηρίζουν μερικοί. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της βακτηριδιακής επιμόλυνσης, προτείνεται η αντικατάσταση του συστήματος ύγρανσης (σφουγγαριού ή πολυμερούς) μετά από περίπου δύο έτη!

Η adorini προσφέρει με το “σύστημα ύγρανσης adorini deluxe premium” ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα παθητικής ύγρανσης βασισμένο σε υψηλής τεχνολογίας βάτα ακρυλικού πολυμερούς. Η αυτορυθμιζόμενη ιδιότητα της βάτας ακρυλικού πολυμερούς συμπληρώνεται από τη δυνατότητα περαιτέρω ρύθμισης της υγρασίας μέσω προσαρμόσιμων ανοιγμάτων στο περίβλημα του συστήματος ύγρανσης.

Γενικά τα απλά συστήματα ύγρανσης σφουγγαριού παρέχουν ικανοποιητική λειτουργία ύγρανσης αν το διάλυμα προπυλενικής γλυκόλης που αναφέρθηκε προηγουμένως εφαρμόζεται τακτικά (Δείτε επίσης υγρό προπυλενικής γλυκόλης). Τα συστήματα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς κατέχουν ανώτερη δυνατότητα να διατηρούν σταθερή την υγρασία. Η χρήση του ακρυλικού πολυμερούς επίσης ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο της βακτηριδιακής επιμόλυνσης και μακροχρόνια το μεγαλύτερο κόστος αγοράς του συστήματος ύγρανσης πολυμερούς αντισταθμίζεται από την εξοικονόμηση χρημάτων εφόσον δεν απαιτείται η αγορά ειδικών διαλυμάτων προπυλενικής γλυκόλης.

Στις μέρες μας, τα συστήματα ύγρανσης που ελέγχονται από ηλεκτρονικό μικροεπεξεργαστή, όπως το cigar heaven της adorini, μπορούν να αποκτηθούν σε μία πολύ λογική τιμή και αποτελούν σίγουρα την καλύτερη και πιο βολική επιλογή.

συνέχεια στο “υγρό συστήματος ύγρανσης”