Ιδανικό επίπεδο υγρασίας

Τα πούρα θα πρέπει να αποθηκεύονται μέσα στον υγραντήρα σε σχετική υγρασία περίπου 68-74%. Γενικότερα θεωρείται ότι το τυπικό άρωμα πούρων μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό το επίπεδο υγρασίας συμβάλλει στο να καίγεται το πούρο ομοιόμορφα. Στο επίπεδο σχετικής υγρασίας του 70% και σε θερμοκρασία 18°C (64°F) ο αέρας περιέχει περίπου 10 γραμμάρια νερό ανά κυβικό μέτρο. Σε αυτές τις συνθήκες το πούρο απορροφά την ιδανική ποσότητα υγρασίας, που αντιστοιχεί στο 14% του βάρους του.

Τα ξερά πούρα καθίστανται εύθραυστα και καίγονται ταχύτερα καθώς δεν υπάρχει η φυσική υγρασία του πούρου που καθυστερεί την καύση. Το πούρο αποκτά πιο άγρια και ελαφρώς πικρή γεύση.

Τα υγρά πούρα από την άλλη, καίγονται ανομοιόμορφα και αποκτούν βαρύ και ξινό άρωμα.

Μερικοί λάτρεις των πούρων προτιμούν αυτές τις αλλαγές στο άρωμα του πούρου και ως εκ τούτου αποθηκεύουν τα πούρα τους σε πιο ξερό ή υγρό περιβάλλον. Σε υγρασία 65-75% τα πούρα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς κανένα πρόβλημα. Προσοχή εφιστάται πάντως όταν το επίπεδο υγρασίας ξεπερνάει το 80%. Σε αυτήν την περίπτωση το πούρο μπορεί να αρχίσει να σαπίζει και να μουχλιάζει.

συνέχεια στο “σύστημα ύγρανσης με σφουγγάρι ή ακρυλικό πολυμερές”