Ιδανικό επίπεδο υγρασίας

Τα πούρα θα πρέπει να αποθηκεύονται μέσα στον υγραντήρα σε σχετική υγρασία περίπου 68-74%. Γενικότερα θεωρείται ότι το τυπικό άρωμα πούρων μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό το επίπεδο υγρασίας συμβάλλει στο να καίγεται το πούρο ομοιόμορφα. Στο επίπεδο σχετικής υγρασίας του 70% και σε θερμοκρασία 18°C (64°F) ο αέρας περιέχει περίπου 10 γραμμάρια νερό ανά κυβικό μέτρο. Σε αυτές τις συνθήκες το πούρο απορροφά την ιδανική ποσότητα υγρασίας, που αντιστοιχεί στο 14% του βάρους του.

Τα ξερά πούρα καθίστανται εύθραυστα και καίγονται ταχύτερα καθώς δεν υπάρχει η φυσική υγρασία του πούρου που καθυστερεί την καύση. Το πούρο αποκτά πιο άγρια και ελαφρώς πικρή γεύση.

Τα υγρά πούρα από την άλλη, καίγονται ανομοιόμορφα και αποκτούν βαρύ και ξινό άρωμα.

Μερικοί λάτρεις των πούρων προτιμούν αυτές τις αλλαγές στο άρωμα του πούρου και ως εκ τούτου αποθηκεύουν τα πούρα τους σε πιο ξερό ή υγρό περιβάλλον. Σε υγρασία 65-75% τα πούρα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς κανένα πρόβλημα. Προσοχή εφιστάται πάντως όταν το επίπεδο υγρασίας ξεπερνάει το 80%. Σε αυτήν την περίπτωση το πούρο μπορεί να αρχίσει να σαπίζει και να μουχλιάζει.

συνέχεια στο “σύστημα ύγρανσης με σφουγγάρι ή ακρυλικό πολυμερές”

Σύστημα ύγρανσης με σφουγγάρι ή ακρυλικό πολυμερές

Μέχρι προσφάτως, όλοι τα συστήματα ύγρανσης χρησιμοποιούσαν τον ίδιο απλό μηχανισμό. Ήταν όλοι εξοπλισμένοι με ένα πλαστικό ή μεταλλικό περιτύλιγμα που περιείχε ένα σφουγγαράκι για σύστημα ύγρανσης. Ο πιο γνωστός κατασκευαστής αυτών των συστημάτων ύγρανσης ήταν η γαλλική εταιρεία Credo. Ως εκ τούτου, ο όρος Credo (κρέντο) χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τα συστήματα ύγρανσης που βασίζονται σε σφουγγάρι. Εφόσον η κατασκευή αυτών των αντικειμένων δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αντιγράφηκαν σύντομα από κατασκευαστές στην νοτιοανατολική Ασία που προσέφεραν τα συστήματα ύγρανσής τους προς ένα κλάσμα της τιμής των συστημάτων ύγρανσης της Credo με αντίστοιχη λειτουργία. Όταν χρησιμοποιείτε σύστημα ύγρανσης με σφουγγάρι, προτείνεται η χρήση ειδικού διαλύματος προπυλενικής γλυκόλης, που βελτιώνει τις ιδιότητες των συστημάτων ύγρανσης σφουγγαριού.

Κατά τα τελευταία έτη, οι κατασκευαστές πειραματίζονταν με εναλλακτικά συστήματα ύγρανσης. Δυστυχώς αυτό ήταν ορισμένες φορές εις βάρος των καταναλωτών, καθώς ακόμα και αναγνωρισμένοι κατασκευαστές υγραντήρων προσέφεραν κακοσχεδιασμένα συστήματα που δεν άντεξαν στο χρόνο. Εν τέλη, μόνο οι υγραντήρες που βασίζονται στο ακρυλικό πολυμερές έχουν επικρατήσει στους διάφορους κατασκευαστές υγραντήρων ως εναλλακτική για τους υγραντήρες σφουγγαριού που ακόμα κυριαρχούν. Όταν χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο πολυμερές, έχουν το πολύ θετικό πλεονέκτημα να διατηρούν τη σχετική υγρασία περίπου στο 70-72%. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πάντα η βεβαιότητα ότι χρησιμοποιείται το κατάλληλο πολυμερές στα συστήματα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς. Το υψηλής τεχνολογίας ακρυλικό πολυμερές μέσα στο σύστημα ύγρανσης μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες υγρού. Πρέπει να γεμίζεται μόνο με απιονισμένο νερό. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το επίπεδο υγρασίας μέσα σε έναν καινούριο υγραντήρα με σύστημα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς σταθεροποιείται αφού περάσουν περίπου δύο μέρες.

Σε γενικές γραμμές τα συστήματα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή δεδομένου του ότι διατηρούν ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας και απαιτούν λιγότερη επιτήρηση και συντήρηση από το χρήστη. Επιπλέον, ο κίνδυνος της βακτηριδιακής επιμόλυνσης είναι μικρότερος σε συστήματα ύγρανσης πολυμερούς από ότι σε συστήματα ύγρανσης σφουγγαριού. Πάραυτα, ο κίνδυνος της βακτηριδιακής επιμόλυνσης δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς, σε αντίθεση με ότι υποστηρίζουν μερικοί. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της βακτηριδιακής επιμόλυνσης, προτείνεται η αντικατάσταση του συστήματος ύγρανσης (σφουγγαριού ή πολυμερούς) μετά από περίπου δύο έτη!

Η adorini προσφέρει με το “σύστημα ύγρανσης adorini deluxe premium” ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα παθητικής ύγρανσης βασισμένο σε υψηλής τεχνολογίας βάτα ακρυλικού πολυμερούς. Η αυτορυθμιζόμενη ιδιότητα της βάτας ακρυλικού πολυμερούς συμπληρώνεται από τη δυνατότητα περαιτέρω ρύθμισης της υγρασίας μέσω προσαρμόσιμων ανοιγμάτων στο περίβλημα του συστήματος ύγρανσης.

Γενικά τα απλά συστήματα ύγρανσης σφουγγαριού παρέχουν ικανοποιητική λειτουργία ύγρανσης αν το διάλυμα προπυλενικής γλυκόλης που αναφέρθηκε προηγουμένως εφαρμόζεται τακτικά (Δείτε επίσης υγρό προπυλενικής γλυκόλης). Τα συστήματα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς κατέχουν ανώτερη δυνατότητα να διατηρούν σταθερή την υγρασία. Η χρήση του ακρυλικού πολυμερούς επίσης ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο της βακτηριδιακής επιμόλυνσης και μακροχρόνια το μεγαλύτερο κόστος αγοράς του συστήματος ύγρανσης πολυμερούς αντισταθμίζεται από την εξοικονόμηση χρημάτων εφόσον δεν απαιτείται η αγορά ειδικών διαλυμάτων προπυλενικής γλυκόλης.

Στις μέρες μας, τα συστήματα ύγρανσης που ελέγχονται από ηλεκτρονικό μικροεπεξεργαστή, όπως το cigar heaven της adorini, μπορούν να αποκτηθούν σε μία πολύ λογική τιμή και αποτελούν σίγουρα την καλύτερη και πιο βολική επιλογή.

συνέχεια στο “υγρό συστήματος ύγρανσης”

Το μυστικό του κατάλληλου υγρού ή η μαγική επίδραση της προπυλενικής γλυκόλης

Παρακαλώ σημειώστε ότι τα συστήματα ύγρανσης ακρυλικού πολυμερούς, όπως το σύστημα ύγρανσης deluxe premium της adorini, μπορούν να αναπληρωθούν μόνο με απιονισμένο νερό.  Επομένως, οι παρακάτω οδηγίες αναφέρονται μόνο σε παραδοσιακούς υγραντήρες σφουγγαριού.

Τα εξής δύο υγρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το γέμισμα συστημάτων ύγρανσης σφουγγαριού:

  • Απιονισμένο νερό (πωλείται σε σουπερμάρκετ, καταστήματα με είδη αυτοκινήτου, φαρμακεία, κ.τ.λ.)
  • Ειδικό διάλυμα, που αποτελείται από 50% προπυλενική γλυκόλη και 50% απιονισμένο νερό

Η προπυλενική γλυκόλη είναι ένα άχρωμο και αβλαβές υγρό, το οποίο έχει δύο εξαιρετικά ευνοϊκά χαρακτηριστικά για τη χρήση σε υγραντήρες. Πρώτον, ο σχηματισμός μούχλας αλλά και βακτηριδίων αποτρέπεται ενεργά. Δεύτερον, η προπυλενική γλυκόλη δημιουργεί μία λεπτή κρούστα στην επιφάνεια του συστήματος ύγρανσης, η οποία απορροφά υγρασία όταν αυτή ξεπερνά το επίπεδο του 70% και απελευθερώνει υγρασία όταν πέσει κάτω από το 70%. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα ύγρανσης καθίσταται αυτορυθμιζόμενο και σταθεροποιεί αυτόματα την υγρασία στο ιδανικό επίπεδο που είναι περίπου 70%. Μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες στην αρχή, μέχρι η προπυλενική γλυκόλη να σχηματίσει μια τέτοια επιφανειακή κρούστα και να φτάσει στο ιδανικό επίπεδο υγρασίας.

Η προπυλενική γλυκόλη είναι επίσης γνωστή ως 1,2-προπανεδιόλη. Πάντως, δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με την αιθυλενική γλυκόλη (που αναφέρεται συχνά απλώς ως γλυκόλη)! Η καθαρότητα της προπυλενικής γλυκόλης πρέπει να ικανοποιεί τους κανονισμούς ασφαλείας φαρμάκων και τροφίμων.

Το απιονισμένο νερό πλεονεκτεί σε σχέση με το απλό νερό βρύσης στο ότι προστατεύει το σύστημα ύγρανσης από το σχηματισμό αλάτων και μούχλας. Το συνηθισμένο νερό βρύσης περιέχει ιχνοστοιχεία, τα οποία ενδεχομένως φράξουν τους πόρους του σφουγγαριού του συστήματος ύγρανσης. Επιπλέον, το νερό της βρύσης περιέχει χλωρίνη και βακτηρίδια, που μπορεί να επηρεάσουν το άρωμα μέσα στον υγραντήρα αλλά και να οδηγήσουν στο σχηματισμό μούχλας.

συνέχεια στο “γέμισμα – πόσο συχνά”

Γέμισμα – πόσο συχνά;

Τα συστήματα ύγρανσης πολυμερούς (π.χ. το σύστημα ύγρανσης adorini deluxe premium) πρέπει να αναπληρώνονται με απιονισμένο νερό περίπου μία φορά το μήνα. Το πόσο συχνά πρέπει να αναπληρωθεί το σύστημα ύγρανσης εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες: Η συχνότητα που ανοίγετε τον υγραντήρα, το πλήθος των αποθηκευμένων πούρων, το μέγεθος του συστήματος ύγρανσης, η εξωτερική υγρασία, η εξωτερική θερμοκρασία, κ.α.

συνέχεια στις πληροφορίες για το υγρόμετρο: “ψηφιακό ή αναλογικό”